Der er mange forskellige udgifter, der eksisterer i dannernes privat økonomi. I vores privatbudget er der fx. lommepenge. Men der er en masse poster, hvor du kan spare penge. Her er nogle gode finter, som du kan få kvit og frit.

Den sikreste fremgangsmåde for os til at blive stenrig på, er ved hjælp af en pensionsopsparing. Det postulerede en fag vismand nøgternt. For danskere er det statistisk set den mest plausible metode at blive styrtende rig på. Så vi bør tænke over, at sætte sig mere ind i pensionsordning, med de gunstige alternativer, der ligger i din pensionsopsparing.

Forsikringsdækninger er det vi indkøber i håbet om, aldrig nogensinde at få dem brugt. Du bør nøjeseende overveje dine nødvendige behov og ikke bare gøre som alle de andre. Der er nok forsikringsdækninger, du egentlig ikke behøver og som du godt kan være foruden. Det er en reel risiko, du må medtage. Når du har fravalgt, så drejer det om at skralde dine forsikringer ned til et nødvendighedsniveau. Skal din påhængsvognforsikring kun forsikre for eksempel 200.000 dkk eller/og kan du leve med en selvbetaling på 10.000 kroner, hvis lejlighed nedbrænder til jorden?

Private banker er også en udgift, hvor der kan være nemme penge at spare. Afvigelsen mellem de dyreste og de mange billige pengeinstitutter er utrolig. Vi taler om, op mod 3.700 kr pr. måned for en normaliseret kerne familie + real kredit. Lån til bolig er det største køb, som mange har. Lån er stor stil noget man bør være opmærksom på, hvis du vil optimere din privat økonomi. En ting er rentersrente, men også lånekursen er kritisk. Konvertering af lån er noget, der kan accelerere din private finanser. Den vigtigste variabel er afventning af lån. Lån kan paralleliseres med eksaltering af tid. Hvis man kan vente f.eks. 12 mdr. med at låne penge og i stedet for spare tilsvarende op i hele perioden, så får du både nedbragt gælden, men også dine renteudgifter.

Er du medlem hos et fagforbund, så har du ret til en smule fordelstilbud. Du kan også gennemtænke at udmelde dig. Der er for resten gode penge at spare på en billig fagforening. Nogle mennesker har automatisk fagforeningsvalg via lønaftalen. Men man kan jo selvfølgelig vælge blot at have en a kasse. Fagforbund kan supportere dig med forsikringer og sundhedsordning – så gennemtænk om det er klogt at spare pengene, hvis du oplever symtopmer som fx kritisk sygdom.

Fødevarer er den post i din økonomi, der repræsenterer den absolut største andel. Visse folk kan fungere for et beskedent rådighedsbeløb, hver md, så er der andrefolk, der bruger store beløb på fx lækker mad. En ting er hvis man køber mad ude på enten cafeteria eller Just eat – men den absolut store pengesynd er det mad du køber og laver der hjemme. På dette område findes der det traditionelle madindkøb i supermarkedet, som du bærer hjem. Uheldigvis er mange offer for impuls indkøb, der resulterer i at kassebonen stiger. Et trick er, at du indkøber dine madvarer online, på det voksende antal online supermarkeder. Der kan du både købe de normale madindkøb, men desuden også de gode nye udvalg af kasser med mad.

Du skal udregne dine forbrug, så du neddrosler indenfor alle steder af din økonomi. Så kan du ende op med at råde over et meget højere rådighedsbeløb til de rare elementer af tilværelsen. Mange tak fordi du læste denne artikel.